Atelier PRO architecten

Inbreiding & herinrichting museum van het Allard Pierson, Amsterdam

Atelier PRO architecten heeft het ontwerp gemaakt voor de inbreiding en renovatie van het Allard Pierson. Het Allard Pierson is het universitaire kennis- en erfgoedinstituut van de Universiteit van Amsterdam, gevestigd aan de historische locatie aan de Oude Turfmarkt. Het gaat om een transparante inbreiding die gerealiseerd binnen de bestaande rooilijnen.

 

Het Allard Pierson geeft toegang tot haar bijzondere collecties aan zowel het publiek als de wetenschappelijke gemeenschap. Het biedt ruimte aan tentoonstellingen, studie, symposia, vergaderen, lezingen, een museumcafé en een winkel. Het huisvest internationaal vermaarde verzamelingen op het gebied van archeologie, cartografie, boekgeschiedenis, Joodse cultuur, kerkgeschiedenis, zoölogie, muziek en grafische vormgeving.

 

Het Allard Pierson is gevestigd in een rijksmonument aan de Oude Turfmarkt in Amsterdam, tot de jaren zeventig het onderkomen van De Nederlandsche Bank (DNB). Het betreft het massieve neoclassicistische deel, naast het gebouw van Bibliotheek Bijzondere Collecties, waarvan renovatie eveneens door Atelier PRO werd ontworpen in 2007 en die inmiddels samengevoegd is met instituut.

 

Laagdrempelig

In het gebouw zijn alle erfgoedcollecties van de universiteit bijeengebracht, die eerder over de stad verspreid waren. Met de bundeling opent het Allard Pierson zich meer naar de buitenwereld en hecht het zich beter aan de wetenschappelijke actualiteit. Het instituut wil hiermee zijn doelgroep vergroten naar een breder publiek, waaronder toeristen en bezoekers die in grote aantallen deze historische locatie in Amsterdam passeren. Daarvoor was meer ruimte nodig, waarmee meteen de oudbouw beter werd benut en de circulatie verbeterd. 

 

Diamant 

Voor de nieuwbouw is geopereerd op klein binnenstedelijk gebied. De uitbreiding werd gesitueerd boven op een laag bouwdeel, dat in de tijd dat De Nederlandse Bank hier gevestigd was, het mortuarium was van het naastgelegen Binnengasthuis. Daarboven kwamen zij- en achterkanten bijeen. De transparante nieuwbouw vormt een nieuwe voorgevel, waarmee tegelijk de gelaagdheid van het oude ensemble zichtbaar blijft. Schuine lijnen verbinden de hoogtesprongen van de oude daken. Een sculpturale houten trap verbindt de nieuwe ruimte met de oude. Zodoende ontstaat een compactere routing voor exposities en zijn voor publiek onbereikbare verdiepingen ontsloten. 

 

Om dit te bereiken werd onder het monumentale mortuarium met precisie extra fundering aangebracht en de benodigde installaties uit het zicht gehouden. De ooit obscure entree van het Turfdraagsterpad kreeg een vriendelijk gezicht en geeft inkijk in het massieve gebouw. 

 

Hoofdentree

Dit monument werd zoveel mogelijk teruggebracht in oorspronkelijke staat en beter zichtbaar gemaakt. Allereerst is een glazen tochtportaal in de hoofdentree verwijderd, waardoor de vijf meter hoge deuren weer zichtbaar en geopend zijn, zoals in de tijd van bank. De oude vestibule is zo semi-buitengebied. Samen met een nieuwe bijzondere baliemodule wordt de voorbijganger nieuwsgierig gemaakt en verwelkomd. 

 

Allard Pierson Live

Een andere bres is geslagen met het Allard Pierson Live: een gratis toegankelijke zone, met daarin een café, een winkel en diverse labs waar je live meekijkt en deelneemt aan restauratie of bewerkingen van de collectie. 

 

In de labs branden ‘kamergeleerden’ tegen bezoekers aanstekelijk los met hun kennis en fascinaties. 

 

In de presentatieruimte worden de nieuwste onderzoeksresultaten binnen de academische wereld gepresenteerd.  

 

Het Allard Pierson slaat met haar vernieuwde gebouw een unieke brug tussen het publiek en alle rijkdommen van de universiteit. 

 

Fotografie: Eva Bloem

Atelier PRO architecten

Kerkhoflaan 11A

2585 JB Den Haag

Tel.  +31 (0)70 3506900

info@atelierpro.nl

www.atelierpro.nl

Meer weten over dit project?

Wij brengen u in contact met deze vakmensen.

Neem contact op