De Twee Snoeken architectuur

Museum Jan Cunen

De neoclassicistische en Rijksmonumentale villa, waarin het Museum Jan Cunen is gehuisvest, dateert uit 1888 en was gebouwd in opdracht van de zoon van een Osse margarinefabrikant. We hebben het museum verduurzaamd, de zolder publiekstoegankelijk gemaakt en een nieuw entreegebouw met grand café ontworpen. Hierbij is de interne logistiek en indeling van het souterrain aangepast. 

 

De nieuwe entree ligt aan de parkzijde, op het licht verdiepte niveau van het souterrain. Een hellingbaan leidt de bezoeker naar de entree. De nieuwbouw is gebouwd op de bestaande fundering van een later aangebouwde serre. In verband met de wortelpakketten van de mooi grote bomen in het park kon het nieuwe entreegebouw niet groter worden dan deze fundering. 

 

De nieuwbouw geeft een nieuw gezicht aan het museum aan de kant van het park, en integreert een bestaand vluchttrappenhuis in een omvattend architectonisch gebaar. Het vluchttrappenhuis is bekleed met lichtgrijs strekmetaal. Het entreegebouw is maximaal transparant, en heeft een monumentale aluminium vliesgevel; de dichte delen zijn bekleed met Spaanse natuursteen en wit stucwerk. In het dubbelhoge grand café hangt een doos, eveneens bekleed met strekmetaal, waarin zich een extra museumruimte bevindt. Deze ruimte is gedacht als autonome, eigentijdse toevoeging aan de enfilade van museale ruimten. 

 

In het bestaande gebouw is de verrommelde zolderverdieping opgeschoond en getransformeerd tot museumruimte. Door de centrale vide in het museum hier weer open te maken, wordt de ruimtelijke verbinding met de ondergelegen verdiepingen hersteld. 

 

Er zijn diverse pragmatische oplossingen bedacht om het museum te verduurzamen, zoals het toevoegen van zonnepanelen op het dak, het toepassen van zonwerende folie op de ramen en het aanpassen van de regelinstallatie. De grote overstek van de nieuwbouw voorkomt, in combinatie met de schaduwwerking van de nabije monumentale bomen, overmatige warmtetoetreding. 

De Twee Snoeken architectuur

Postelstraat 49

5211 DX ‘s-Hertogenbosch

Tel. +31 73 614 04 07

info@tweesnoeken.nl

www.tweesnoekenarchitectuur.nl

Meer weten over dit project?

Wij brengen u in contact met deze vakmensen.

Neem contact op