Engelman Architecten

Uitbreiding gemeentehuis Maasgouw

De gemeente Maasgouw had behoefte aan centrale huisvesting met ruimte voor ‘het nieuwe werken’. Besloten werd om het bestaande gemeentehuis in Maasbracht te transformeren. Engelman Architecten won in 2015 de architectenselectie, en kreeg daarmee de unieke kans om een eigen ontwerp uit het verleden te verduurzamen en toekomstbestendig te maken.

 

Ruimte creëren

In het historische raadhuis bevinden zich de raadszaal en trouwzaal. De aanbouw uit 1997 herbergt de benodigde vergaderfaciliteiten en werkplekken. Een van de belangrijkste uitdagingen was dan ook het creëren van extra ruimte voor een nieuwe centrale plek: het publieksplein. Om deze uitbreiding binnen de bestaande contouren te realiseren betrokken we de patio bij het plan.

 

Verbinding door openheid

Inmiddels is de patio het nieuwe hart van het gemeentehuis. In deze centrale ontvangstruimte wordt de bezoeker letterlijk omringd door de verschillende afdelingen. Door de wanden te openen is een fantastische zichtrelatie ontstaan. Tussen ambtenaar en bezoeker. Tussen de werkplekken onderling. Tussen binnen en buiten. Glazen tussenwanden zorgen ervoor dat iedereen in alle rust kan werken. En dankzij de nieuwe openingen in de gevel is er voldoende natuurlijk licht.

 

Oog voor duurzaamheid

Met het sluiten van het dak van de patio verbeterden de bouwkundige kwaliteiten én het binnenklimaat. Daarnaast is er geïnvesteerd in een aantal duurzame toepassingen. Zoals 150 zonnepanelen, een koelinstallatie met warmtepomp en een zonneboiler die het tapwater verwarmt. De verlichting is vervangen door led, en deels op bewegingsmelders geschakeld om energieverspilling te voorkomen.

 

Maatpak met eigen identiteit

Het interieur en de bouwkundige ingrepen ontwikkelden we parallel aan elkaar. De basis voor het interieur werd gelegd in enkele gezamenlijke creatieve sessies. De rivier de Maas – verbinder van de kernen van Maasgouw – bleek een bepalend element voor de identiteit van de gemeente. Dit maakten we zichtbaar door te kiezen voor een blauwe accentkleur en natuurlijke materialen. In nauwe samenwerking met de opdrachtgever implementeerden we bovendien een op maat gesneden versie van ‘het nieuwe werken’.

Engelman Architecten
ECI 1a
6041 MA
Roermond
0475 468100

mail@engelmanarchitecten.nl
www.engelmanarchitecten.nl

Meer weten over dit project?

Wij brengen u in contact met deze vakmensen.

Neem contact op