HofmanDujardin

Het nieuwe kantoorgebouw voor ING, ontworpen door Benthem Crouwel Architects en HofmanDujardin

Op 7 januari is Cedar, het nieuwe kantoor voor de grootste bank van Nederland, officieel geopend in Cumulus Park in Amsterdam. Benthem Crouwel Architects en HofmanDujardin ontwierpen de open, transparante en duurzame werkplek voor 2.800 ING werknemers. Het kantoorgebouw faciliteert ING’s nieuwe manier van werken – agile, flexibel en innovatief – en inspireert tot ontmoeting, verbinding en creativiteit.

 

Een nieuw type kantoor

Cedar bestaat uit twee volumes van elk vijf verdiepingen, met elkaar verbonden door een glazen luchtbrug die snelle verbindingen tussen alle niveaus garandeert. Het gebouw, het interieur en het omringende park zijn ontworpen als één geïntegreerd geheel waar de bezoeker zich onmiddellijk welkom voelt. Cedar is een nieuwe typologie voor financiële instellingen: in plaats van de nadruk te leggen op bescherming en autoriteit, richt de architectuur zich op transparantie, verbinding en samenwerking. Het bijzonder duurzame ontwerp stelt de mens centraal en is een sprekend voorbeeld van ING’s ambitie zijn medewerkers te motiveren en stimuleren, in een gebouw dat zich opent naar de samenleving. Cedar is bekroond met het duurzaamheidslabel BREEAM-NL Outstanding.

 

Een kantoor in het groen

Cedar staat in Amsterdam Zuidoost op Cumulus Park, een door ING geïnitieerd innovatiedistrict waar de gemeente Amsterdam, de Hogeschool van Amsterdam en het ROC van Amsterdam en ING nu samenwerken in creatieve collaboraties tussen ondernemers, wetenschappers, studenten, (middelgrote) bedrijven en onderzoekers. Cedar heeft een unieke positie op Cumulus Park. De beslissing van Benthem Crouwel Architects om het gebouw naar de rand van het perceel te schuiven creëerde voor het gebouw een grote groene zone. Deze stadstuin, ontworpen door Karres en Brands landschapsarchitecten, wordt het hart van het innovatiedistrict en verbindt gebouwen, bezoekers en bewoners – een betekenisvolle plek die de van oudsher grijze en betonnen openbare ruimte van Zuidoost een significante upgrade geeft en waar voetgangers en fietsers ruim baan hebben. Dankzij de alzijdige oriëntatie presenteert het gebouw zich als een toegankelijk volume dat past bij de laagbouw en hoogteverschillen in de omgeving. Een fietsroute doorsnijdt het gebouw. Cedar is geen obstakel waar omheen genavigeerd moet worden, maar een integraal en verbindend onderdeel van het stedelijk landschap.

 

Een verbindend ontwerp

“Zowel qua stedenbouw als architectuur draait alles bij Cedar om connectiviteit,” zegt Pascal Cornips, architect en partner bij Benthem Crouwel Architects. “Cedar verbindt mensen, de buurt en de maatschappij op een creatieve en stimulerende manier. De transparante gevels van Cedar zijn een prachtige verbeelding van ING’s filosofie en nieuwe manier van werken waar de focus ligt op samenwerken, inspiratie en openheid, en zorgen er bovendien voor dat de medewerkers altijd contact hebben met het groene park voor de deur.” Dankzij de gladde, gebogen gevels met verdiepingshoge ramen heeft Cedar een vriendelijke en toegankelijke uitstraling. De aan de gevel bevestigde luifels die het hele gebouw omarmen maken de twee volumes een visuele eenheid en dienen tevens als zonneschermen.

Beide volumes hebben in het hart een helder, licht en overzichtelijk atrium dat daglicht tot diep in het gebouw laat stromen. Het relatief lage gebouw is breed opgezet met grote vloeroverspanningen – dit garandeert veel bruikbaar vloeroppervlak per verdieping – maar door de logische indeling is de routing toch altijd efficiënt en snel. De open verdiepingen bieden de werknemers bovendien optimale flexibiliteit en maken het, indien gewenst, mogelijk om delen van het gebouw in de toekomst anders te gebruiken of apart te verhuren.

 

Een inspirerend interieur

HofmanDujardin ontwierp zowel het volledige interieur als de zwevende platforms en de trappartijen die de atria in het hart van het gebouw doorkruisen. “Het interieur van Cedar draait om ‘empowerment’ en welzijn. Als je binnenkomt voel je de vrijheid, die inspireert en motiveert. De platforms verbinden plekken en mensen en brengen de levendige sfeer tot boven in het gebouw,” aldus Barbara Dujardin en Michiel Hofman, oprichters van HofmanDujardin.

Op de begane grond ervaar je een wereld van mogelijkheden: je kan naar de koffiebars of foodcourt, het inpandige bankfiliaal bezoeken of plaatsnemen in één van de informele ontmoetingsruimtes. De variatie aan sferen past bij de diversiteit aan individuele wensen van het personeel van een grote financiële instelling. Alle plekken hebben een eigen karakter, en vormen tegelijk een harmonieus geheel.

 

Verbindende platforms

De expressieve houten platforms symboliseren de identiteit van een 21e eeuwse bank als digitaal platform. Ze zorgen voor visuele en fysieke verbindingen tussen  de verdiepingen en gebouwdelen, bieden medewerkers een gevoel van geborgenheid en comfort en stimuleren tot ontmoeting en samenwerking. Centraal gelegen in de atria zijn ze duidelijk zichtbaar, doen dienst als oriëntatiepunt en moedigen bovendien mensen aan om de trap te nemen in plaats van de lift. De platforms zijn nu al geliefde plekken voor spontane ontmoetingen en korte overleggen. Met flexibele, verplaatsbare metalen frames zijn de platforms ingericht als tijdelijke ‘kamers’ voor allerlei soorten bijeenkomsten: van vergaderingen en tentoonstellingen tot een yoga sessie of spontaan verjaardagsfeestje.

 

Orange Workplace

Alle kantoorverdiepingen zijn bereikbaar vanaf de platforms, via verschillende entreezones die elk hun eigen unieke inrichting en warme uitstraling hebben. Door het hele gebouw is een eenduidig werkplekconcept toegepast voor de lay- out van de verdiepingen, met een goede balans tussen verschillende soorten ruimtes. Medewerkers zijn volledig vrij om te kiezen hoe en waar ze willen werken en overleggen. In de gebieden tussen de teamtafels en scrum boards zijn kleurrijke clusters van grote en kleine vergaderruimtes geplaatst. Daarnaast heeft elke verdieping een stilteruimte voor geconcentreerd werk waarin een leestafel en privéruimtes zijn opgenomen. De uitstekende akoestiek in het hele gebouw verhoogt het gevoel van welzijn en maakt optimale concentratie mogelijk. Planten, bomen en 300 werken uit ING’s grote kunstcollectie voegen een extra dimensie toe aan de beleving van de ruimten. Het interieur is afgewerkt in een evenwichtig palet van warme tonen en natuurlijke materialen, waarin oranje accenten verwijzen naar de visuele identiteit van ING. Cedar is niet alleen een inspirerende en gezonde werkplek voor de medewerkers: het gebouw geeft ING een nieuw gezicht.

 

 

Fotografie exterieur: Jannes Linders

Fotografie interieur: HofmanDujardin

 

De copyrights liggen bij de fotografen, het delen van beelden met derden is niet toegestaan.

 

HofmanDujardin

Verrijn Stuartweg 34

1112 AX Diemen

Tel. +31 (0)20 5286420

office@hofmandujardin.nl

www.hofmandujardin.nl

 

Meer weten over dit project?

Wij brengen u in contact met deze vakmensen.

Neem contact op