SchilderScholte architecture+

Industriehal Hollandia

De in het oog springende assemblage- en montagehallen op het terrein van Hollandia bewijzen dat ook grote functionele bedrijfshallen esthetisch kunnen zijn. De realisatie van Hal 10 (85x40x25 mtr.) vormde het begin van een revitalisatie van het industriegebied Stormpolder in Krimpen aan den IJssel. Later werd de familie verder uitgebreid met de komst van de nog grotere Hal 11 (105x44x38 mtr.).

 

De identiteit van het gerenommeerde staalbedrijf Hollandia laat zich het beste omschrijven als vooruitstrevend, betrouwbaar en innovatief. Met een bijzonder ontwerp voor de gevels wordt uiting geven aan het uitgesproken vooruitstrevende imago dat de staalbouwer door de jaren heen heeft opgebouwd.

 

Optische illusie

Er  kon niet van de doosvorm worden afwijken en daarom is onderzocht welke optische effecten met de gevelbekleding konden worden bereiken. Geïnspireerd door het zogenaamde “dazzle painting” – een camouflage techniek ontwikkeld in de Eerste Wereldoorlog door de Britse Royal Navy die op de romp van schepen werd aangebracht om de vijand te misleiden –wordt het volume van de hallen “gebroken”. In het geval van de hal werd dit bereikt door horizontale banen met een kleurverloop toe te passen. Uiteindelijk is gekozen voor vijf verschillende kleuren blauw in elke baan, waarbij de banen van elkaar werden gescheiden door horizontale lijnen over de hele breedte van de gevels. Van een afstand lijken de banen te vervormen terwijl ze wel degelijk helemaal recht zijn. Dat effect wordt bereikt wanneer de kleur van de horizontale lijnen het gemiddelde is van de toegepaste kleuren. 

 

Gewichtig

De Noordgevel van Hal 10 wordt gedomineerd door drie megadeuren, elke deur is zes woonlagen hoog en 13 meter breed. Deze schuifdeuren worden aan de kant geschoven wanneer de vaak tonnen wegende werkstukken naar binnen of naar buiten worden getransporteerd. Om de stabiliteit en windbelasting te kunnen garanderen werd er gekozen voor een onconventionele oplossing. De massa van het uit prefab betondelen opgetrokken kantoorgebouw dient als contragewicht. Twee grote trek- drukstangen zijn vanuit het kantoor verbonden met de Oostgevel en die vormen op hun beurt de constructieve driehoeken die het mogelijk maken om de Noordgevel in zijn geheel te openen. De betongevels van het kantoor zijn blauw gekleurd waarmee het gebouw een eenheid vormt met de hal. 

 

Fotograaf: Scagliola Brakkee

SchilderScholte architecture+

Heinenkengebouw

Crooswijksesingel 50-K

3034 CJ Rotterdam

Tel. +31 (0) 643032231

contact@schilderscholte.com

www.schilderscholte.com

Meer weten over dit project?

Wij brengen u in contact met deze vakmensen.

Neem contact op